Thursday 21 July 2011

CHICKEN CURRY @ KARI AYAM


 Kari Ayam.. ala mamak kot..

Bahan-bahan:-

Sekor ayam (potong suka hati)
1 biji kelapa parut (guna 1 kotak santan M&S)
3 biji ubi kentang (potong ikut suka hati jugak)
2 tangkai daun kari
Air asam jawa

Bahan Giling:

1 1/2 sudu makan ketumbar (coriander seed)
1/2 sudu makan jintan manis (fennel seed)
1/2 sudu makan jintan putih (cummin seed)
3 biji buah keras (candle nut)
2 ulas bawang putih (garlic)
16 ulas bawang merah kecik (small onion)
1 ibu jari kunyit hidup (serbuk kunyit pun ok)
1.2cm lengkuas (galangal)
1 batang serai (lemongrass)

serbuk garam masala (dlm 1 sudu makan)

2 - 3 peket serbuk kari                   *
cili giling (kepedasan ikut suka)       * campurkan

Method:

Panaskan minyak. Masukkan setangkai daun kari.

Masukkan bahan giling dan serbuk garam masala sampai garing. Kemudian masukkan campuran serbuk kari & cili kering. masak sampai garing. Petua: nak sedap kena tumis sampai garing tapi jangan sampai hangit!!

Masukkan ayam bagi kecut kejap. Baru tambah air. Agak-agak, jangan banyak sangat. Cair tak sodap le.. Masukkan ubi kentang. Masak sampai empuk.

Maukkan air asam jawa sikit. Perasakan dengan serbuk perasa (siapa yang tak guna, tak yah le guna) & garam.

Masukkan santan. Air tadi tu agak-agak. Biar pokat melokat baru sodap!.

Sebelum tutup api masukkan setangkai lagi daun kari.

Dah boleh bedal..... Kalu rajin, try le...